Scan strekkode

Vi fant ikke produktet du scannet

Produktet legges i handlekurven

Miljøsertifiseringer blir stadig viktigere for byggebransjen, men hva betyr de egentlig? EPD, BREEAM, BREEAM-NOR og husportalen er noen av de vanligste sertifiseringene – og de bidrar til å dokumentere produktenes miljøavtrykk og bærekraft. Her får du en oversikt over hva de ulike sertifiseringene innebærer, hvordan de brukes i prosjekter, og hva Motek gjør for å møte disse kravene

EPD

EPD, Environmental Product Declaration, er en metode som brukes for å systematisere forståelsen av hvilken miljøbelastning et produkt gir.

En EPD lages på grunnlag av en livsløpsanalyse (LCA) etter ISO 14040-14044. Det er standardiserte metoder som sikrer at miljøinformasjon innen samme produktkategori lar seg sammenlikne fra produkt til produkt, uavhengig av region eller land. Hensikten er at man skal kunne sammenligne miljøprofilen og foreta en vurdering og et valg basert på miljødeklarasjonen. Med andre ord - en miljødeklarasjon er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte.

EPD er ofte poeng-tellende på BREEAM-prosjekter. I Motek har vi EPD deklarasjoner på flere produkter innen forskjellige produktkategorier, som for eksempel skruer, anker, brannstopp, akryl, silikon, skinnesystemer og rilledeler. Vi jobber i tillegg aktivt med å få det på flere av våre produkter. 

BREEAM og BREEAM-NOR

BREEAM er en verdens ledende sertifiseringsordning og bærekraftvurdering av bygninger. BREEAM-NOR er tilpasset norske forhold, og gjelder derfor kun for Norge.

Ordningen er frivillig og markedsdrevet. Det er en viktig kvalitetsreferanse for norsk bygg- og eiendomsnæring. Et BREEAM-NOR sertifikat betyr dokumentert kvalitet, som videre betyr trygghet for utvikler, bruker og kjøper av et bygg og/eller en bolig. Et sertifikat kan utstedes i 5 forskjellige klasser (Pass, Good, Very Good, Excellent og Outstanding). Det fremmer bygg som er bra for helse og trivsel, og som har lavest mulig miljøavtrykk.

BREEAM og Motek

For Moteks produkter stilles det ulike krav til kjemikalier, der produktene enten oppfyller kravene eller ikke. Dette gjelder da også på hvilken del av bygget de kan brukes. Når det gjelder byggematerialer, som våre skinnesystemer eller festemidler, finnes det per i dag ingen spesifikke krav til kjemikalier. Imidlertid kan EPD-rapporter være en positiv faktor i vurderingen.

Gjeldende BREEAM krav på våre kjemikal-produktserier:

  1. Mat02 dokumentet er knyttet til at produktet ikke inneholder kjemikalier på kandidatlisten eller prioritetslisten (som er et absolutt krav på alle BREEAM prosjekter uansett hvor på bygget det er).
  2. HEA02 dokument, omhandler emisjoner og det ulike klassifiseringer på dette. Tidligere holdt det med en godkjent emisjonsrapport EC1+ eller M1, nå er den nye standarden HEA02. Om produktet mangler HEA02 dokumentet (men har Mat02) må det vurderes til prosjektet da de får avvik. Det kan være ok om det ikke finnes alternativer i markedet eller om det har blitt vurdert at varen blir brukt utenfor fuktsperre hvor det ikke er krav til emisjonstest. Det finnes for tiden to nivåer innen HEA02, henholdsvis HEA02-01 og HEA02-02, som har forskjellige nivåer av utslipp i herdingsprosessen.

Emisjonsrapporter

I Norge brukes vanligvis to forskjellige testmetoder: EC1+ (europeisk) og M1, som har sitt opphav i Finland. Rapportene måler hvor mye utslipp produktene avgir i løpet av de første 3 og 28 dagene av herdeprosessen.

Husportalen

Husproduktportalen er et verktøy for lisenssøkere der de kan finne produkter som kan brukes i svanemerkede prosjekter og til å lage materiallister til prosjektene. Det er en søkbar database som inneholder produkter som enten er svanemerket, har EU Ecolabel eller er «deklarerte» for bruk i svanemerkede husprosjekter.

Husportalen inneholder produkter som kan brukes på svanemerkede bygg, her skiller man på to generasjoner bygg:

  1. Listed Generasjon 3: På alle bygg som startet opp før september 2024
  2. Deklarerte Generasjon 4: På bygg med oppstart etter september 2024

Hvor er miljødeklarasjoner under produktene?

Du finner enkelt miljødeklarasjonene våre produkter har på nettsiden. Gå inn på produktkategorien du trenger og huk av i menyen til venstre.

miljo-05.jpg

Diisocyanater

Diisocyanater er reaktive forbindelser som brukes i kombinasjon med polyoler for å fremstille polyuretanprodukter. Når herdeprosessen er fullført, er diisocyanatene fullstendig reagert og ikke lenger til stede i det ferdige produktet. Disse kjemiske byggeklossene benyttes i en rekke materialer, som byggskum, maling, blekk, fugemasser, lim og termoplast.

Diisocyanater er imidlertid kjent for å kunne forårsake sensibilisering, som kan føre til allergiske reaksjoner som utslett eller astmatiske symptomer. På grunn av dette velger mange bedrifter å filtrere ut produkter med diisocyanater i systemer som Cobuilder, for å unngå dem på byggeplass. Byggskum og andre produkter som inneholder diisocyanater kan fortsatt benyttes, men krever at brukeren gjennomfører et kurs for sikker håndtering. Dette kurset tilbys av oss.

Se kursdatoer og meld deg på her!